Bredbandsinfo

Inom ett par veckors tid kommer vårt nya fastighetsnät för höghastighetsbredband att börja byggas av Tele2s entreprenör, Relacom. Installationen kommer att ske i två faser:

  1. Kabeldragning i källare och trapphus.
  2. Installation av uttag i lägenheterna.

Det är alltså 1) som strax kommer att påbörjas. Under den första fasen kommer det att hänga lite ”lösa” kablar här och där i trapphusen eftersom man vill dra fram kabel i samtliga trapphus före det att man påbörjar installationen i lägenheterna.

Uppsägning av abonnemang
Det nya bredbandsuttaget kommer att kunna börja användas i slutet av augusti. Detta innebär att om du vill slippa dubbla abonnemangsavgifter för bredband bör du ha avslutat ditt befintliga bredbandsabonnemang till den förste september. Vanligen gäller en uppsägningstid om tre månader men detta kan variera, kontakta din leverantör för mera information. Styrelsen rekommenderar att man tills vidare behåller sitt vanliga telefoniabonnemang även om man längre fram tänkt byta till bredbandstelefoni.

Placering av uttag
Standardplacering av nätverksuttagen kommer att vara ovanför lägenhetens entrédörr. Om man inte vill placera sin router (alltså ”nätverksdosan” som Tele2 tillhandahåller) ovanför entrédörren på en liten hylla eller liknande har man två möjligheter:

  1. Köp och dra själv en nätverksförlängningskabel av lämplig längd till önskad plats i lägenhten. En tio meter lång kabel kostar ca 170 kr på Clas Ohlson.
  2. Låt Relacom förlänga hela vägen och placera uttaget på annan plats i lägenheten än ovanför lägenhetsdörren. Kabeln läggs i kabellister av plast som fästs utmed väggarna. Priset för detta varierar beroende på var i lägenheten uttaget ska placeras men ett riktpris är ca 1 000 – 1 500 kr för en tio meters förlängning. Om du är intresserad av detta alternativ så skicka följande uppgifter till martin@brfbjare.se senast torsdagen den 26 maj:
  • Namn
  • Trapphusbokstav och lägenhetsnummer
  • Telefonnummer dagtid
  • Avstånd ”kabelvägen” mellan lägenhetsdörren och den plats där uttaget ska placeras.
  • Antal väggar som eventuellt måste genomborras.

Relacom kommer sedan att höra av sig med ett prisförslag som man kan tacka ja eller nej till.

Tänk på!
Om man använder trådlös anslutning från sin dator spelar det inte så stor roll var i lägenheten uttaget och nätverksdosan placeras, dock kräver den senare anslutning till eluttag för att fungera.