Bra att veta

Nedan ges lite blandad information som kan vara nyttig att känna till som boende i föreningen.

Kabeltv

I månadsavgiften ingår ett relativt stort antal analoga och digitala kanaler.

Bredband

Samtliga av föreningens lägenheter har tillgång till fast bredbandsuppkoppling via datauttag i lägenheten (250 Mbit/s i båda riktningarna). Bredband ingår i den ordinarie avgiften.

El

Föreningen har gemensam el. Det betyder att föreningen ansvarar för att det finns elabonnemang till alla lägeneheter. Som medlem behöver du därför inte själv tänka på att teckna ett elavtal. Föreningen mäter förbrukningen per lägenhet och debiterar sedan innehavaren via årsavgiftsavin. Det är styrelsen som bestämmer elpriset per kWh.

Förråd

Ettorna har ett källarförråd, alla andra lägenheterna ska ha två. Var god kontakta styrelsen om du inte har rätt antal förråd! Se till att förråden är märkta med ditt namn och lägenhetsnummer. Var god håll källargångarna samt trappuppgångarna fria ifrån privategendom och skräp – detta av brandsäkerhetsskäl men också för att föreningens försäkringar ska gälla när de som bäst behövs!

Gården

Består av taket till garaget! Här ställer vi ut trädgårdsmöbler på sommaren och grillar när vädret tillåter! Det finns en piskställning utanför trappa F. Gräset klipps av fastighetsskötaren. Odling av blommor uppmuntras!

Taket

På femte våningen mellan trappa C och D finns en dörr på gårdssidan som leder ut till en takterrass. Använd samma nyckel som till entrédörrarna. Den plattbelagda terrassen med utemöbler på sommaren är en ljuvlig plats för solbadande, måltider och fester! Grillning med öppen eld är inte tillåten här och resten av taket är förbjudet område: det är belagt med Derbigum, vilket inte är avsett att gå på.

Balkongen

Din balkong är ett annat ställe för odling. Det ser härligt ut på framsidan på sommaren med prunkande balkonglådor och hängväxter utmed fasaden! Var god se till att lådorna är välförankrade och att inga föremål kan falla ned från balkongen. Det är inte tillåtet att göra hål i räcket eller i fasaden. Det är viktigt att balkongen och dräneringshålen i golvet hålls rent från löv och snö, så att regnvattnet kan rinna bort.

Lägenhetsdörrar

Utsidan av dörren till lägenheten är en del av husets gemensamma miljö. Dörrarnas utseende ska inte ändras mer än nödvändigt. Om du vill installera en säkerhetsdörr, ta först kontakt med styrelsen, som har utarbetat riktlinjer för detta.

Tvättstugor

I källaren finns två fina och fräscha tvättstugor, vardera utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och torkrum. Bokning sker på tavlan utanför tvättstuga 1. Om ett bokat tvättpass inte har påbörjats inom två timmar från starttiden får vem som helst använda det. Tumlare och torkrum får man använda upp till en timmes tid efter avslutat tvättpass. Några enkla trivselregler:

  • Tvätta inte BH med bygel löst i tvättmaskinen eftersom byglarna kan lossna och åstadkomma stopp och skador i tvättmaskinen (dyrt!) – använd alltid tvättpåse.
  • Tvätta inte mattor eller färga kläder i maskinerna.
  • Städa efter dig och glöm inte att rengöra luddfiltret i torktumlaren. Slå inte av strömmen till maskinerna, det görs automatiskt på kvällen.
  • Malmö har medelhårt vatten, använd rätt dosering för miljöns skull!

Anmäl alltid direkt till någon i styrelsen om någon av tvättmaskinerna eller något annat är trasigt i tvättstugan!

Ventilation

Huset ventileras genom ”självdrag”. Låt badrumsdörren stå på glänt eller gärna på vid gavel efter ett bad eller en dusch, så att fukten torkas upp. Badrumsdörren ska ha en luftspalt längst ned. Ventilationsspalterna upptill på en del av fönstren ska vara öppna. Det är förbjudet att koppla andra fläktar till ventilationsöppningar i kök, badrum och toaletter.

Öppna spisar

När föreningen tog över huset 1997 rådde det generellt eldningsförbud i våra öppna spisar. Sedan dess har många medlemmar fått sina spisar och skorstenar renoverade.

När du flyttar in, kolla hur det ligger till med just din spis. Finns det ett aktuellt och giltigt ett utlåtande från sotarna efter godkänd provtryckning, går det bra att elda. Annars råder eldningsförbud!
Om eldningsförbud föreligger måste du låta utföra en inspektion samt eventuella nödvändiga åtgärder i skorstenen innan braskvällarna kan fullbordas! När du eldar bör du tänka på att våra moderna fönster är så täta att du bör öppna ett fönster i lägenheten för att det inte ska uppstå ett undertryck som gör att det ryker in.

Cyklar

Dörren till vårt stora låsbara cykelgarage finns i nedfarten till bilgaraget – använd samma nyckel som till entrédörrarna.

Andrahandsuthyrning

För att få hyra ut din lägenhet i andra hand krävs styrelsens skriftliga godkännande. Ansökan om andrahandsutflykt finns under Dokumentarkiv.

Brandvarnare

De boende ansvarar för att lägenheterna är utrustad med brandvarnare. Varje trappuppgång är utrustad med en optisk brandvarnare ansluten till 230 V. Lampan lyser grönt när brandvarnaren är ansluten till 230 V. För extra säkerhet har brandvarnaren en röd kontrollampa. Lampan blinkar en gång per minut när brandvarnaren fungerar som den ska. Brandvarnaren är även utrustad med 9 V back-up batteri. Brandvarnaren avger en kort ljudsignal en gång i minuten och den indikerar då att batteriet behöver bytas. Kontakta styrelsen när detta inträffar.